Hosszú csend után ismét rendszeres posthullás várható itt a keresőmarketing blogon.

Elmúlt a nyár, volt akinek sok pihenést, volt akinek sok munkát hozott, remélem összességében mindenkinek jól telt. A SEO világában ez az időszak egy kicsit laposra sikeredett, nem voltak igazán jelentős változások. A sokak által várt nyilvános PR frissítés is elmaradt, de legalábbis nagyon furcsán történt meg. Remélem az ősz felpörgeti az eseményeket, és sok újdonságról tudok majd írni. A hazai SEO világból egy pozitív és egy negatív dolgot említenék meg az elmúlt időszakból.

Kezdjük a kellemessel, vagyis azzal, hogy egy új seo fórum indult útjára pár hónappal ezelőtt, és az utóbbi időszakban véleményem szerint elérte azt a színvonalat, ami a hazai seo szakemberek és az érdeklődők számára egy közös és nagyon hasznos platformot biztosít. Nézzétek meg, olvassatok bele, regisztráljatok, szerintem érdemes!

És akkor jöjjön a kevésbé kellemes téma. Egy elég durva vita alakult ki két hazai seo-s között. Sajnos a hangnem számomra elkeserítő, nem igazán értem erre mi szükség. Azonban érdekes kérdések merültek fel a vagdalkozások közepette. Mennyire felelős egy seo tanácsadó a keresők találati listájának a tisztaságáért? Igen, valóban az a feladat, a misszió, hogy az értékes weboldalakat mutassuk meg a keresőknek, és ne értéktelen vackokat vigyünk a listák elejére. Na de ki dönti el, hogy melyik weboldal értékes? A „Hungarian SEO Allstarz"? Ugyan már!

Valóban törekedni kell arra, hogy az adott honlap a lehető legszínvonalasabb legyen, lehet és kell is tanácsot adni a tartalom fejlesztése érdekében. Azonban egy seo tanácsadó maximum irányvonalat mutathat, nem írhat tartalmat, cikkeket, elemzéseket az ügyfél helyett. És ugye a vita nagy kérdése, hogy felelős-e azért egy seo-s, hogy az elhelyezett visszamutató linkek megjelennek a találati listákban. Szerintem maximum részben felelős, nem tehet arról, hogy milyen erős a mezőny, hogy egy kósza link is elég arra, hogy felkerüljön a listára egy oldal. Persze nem szabad, nem érdemes verébre puskával lőni, és akkor talán elkerülhetőek ezek a helyzetek... Van persze egy másik szituáció is, ha egy seo tanácsadó kvázi esettanulmányként ír egy adott munkájáról. Ez valóban oda nem illő és elkerülhető oldalakat eredményez a találati listákban. Véleményem szerint ez sem okoz komoly problémát. Egyrészt a kereső felhasználójának nem okoz akkora traumát, ha van ott egy rossz találat, másrészt esetleg megnézi, elolvassa, és elkezd azon gondolkozni, hogy na igen, ez a keresőoptimalizálás nem is olyan nagy hülyeség, és talán nekem is ki kéne próbálni...

Összességében tehát én úgy érzem, hogy az ilyen típusú „seo spam" nem tekinthető káros szemetelésnek, és a hazai piac megerősödésével ezek semmilyen problémát nem fognak okozni. A vita pedig remélhetőleg véget ér, nem hiszem, hogy folytatni kellene egy teljesen más piacon dolgozó „versenytárs" szapulását ilyen stílusban. Mert hidd el bano, akárhogy is elhiszem, sőt tudom, hogy nem a szakmai féltékenység, irigység vezet, az olvasó számára ez mégis annak tűnik, és komolytalanná teszed magad.